Valmistuli Oy

Valmistuli Oy

Valmistuli on suomalainen tulisija-toimittaja, joka mahdollistaa takan ja piipun asennuksen Sinulle jopa kahdessa tunnissa.

Valikoimastamme löydät suosituimmat ja laadukkaimmat tulisijat sekä savuhormit.

Toimitamme takat ja piiput uudisrakennuksiin ja asuttuihin koteihin.

Vertailussa varaava takka ja kiertoilmatakka

Facebook
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Meistä jokainen on varmasti kuullut uutiset liittyen energian hintojen nousuun. Erityisesti sähkölämmitteisissä kodeissa uutiset ja jo nousseet sähkön hinnat ovat varmasti aiheuttaneet harmaita hiuksia ja herättäneet ajatuksia vaihtoehtoisista lämmitysmuodoista. Takka on ainut lämmitysmuoto, mikä on täysin riippumaton sähköstä. Suomessa perinteisin tulisija on varaava takka, mutta sen rinnalle on noussut kilpailijaksi nykyaikainen kiertoilmatakka. Mistä sitten tietää, mikä tulisija on paras vaihtoehto itselle? Se taas riippuu täysin ihmisestä, kodista ja käyttötarpeesta.

Mitä eroa on varaavalla takalla ja kiertoilmatakalla?

Varaava takka omaa pitkän historian suomalaisessa lämmityskulttuurissa, kun taas kiertoilmatakat ovat tunnetumpia muualla Euroopassa. Monet uskovatkin edelleen vakaasti, että varaava takka on ainoa oikea takka. On tärkeä kuitenkin ymmärtää, että tulisijat ovat kehittyneet hurjasti viime vuosikymmenten aikana ja tästä johtuen edellistä väittämää ei kannata uskoa täysin. Sillä vaikka varaava takka on erinomainen lämmittäjä, nykyaikainen kiertoilmatakka on täysin yhtä hyvä. Molempien ominaisuuksia ei vain välttämättä tiedetä riittävän hyvin.

Varaavan takan ja kiertoilmatakan olennaisin ero on lämmön tuotannon nopeudessa. Molemmat ovat erinomaisia tulisijoja ja tuottavat kumpikin lämpöä omalla tavallaan. Kuten voimme nimistä päätellä, varaava takka varaa itseensä lämpöä ja kiertoilmatakka taas kierrättää lämpöä. Varaavassa takassa on massaa, johon lämpö varautuu ja takan pinnan kautta lämpö siirtyy kotiin, hitaasti mutta pidempään. Kiertoilmatakan toimintaperiaate kiteytyy taas huoneilman kierrättämiseen. Kiertoilmatakka vetää viileää huoneilmaa sisäänsä, lämmittää sen takan kuoren ja takkasydämen välissä ja puhaltaa sitten ilman lämpimänä takaisin huoneeseen. Saat lämpöä tehokkaasti heti sytytyksen alusta alkaen.

Varaava takka on erinomainen lämmittäjä, nykyaikainen kiertoilmatakka on täysin yhtä hyvä.

Koska varaavassa takassa lämpö varautuu massaan, varaava takka on usein painavampi kuin kiertoilmatakka. Paino ei kuitenkaan ole enää merkittävimpiä tekijöitä varauskyvyssä, sillä takan iso paino ei tarkoita automaattisesti, että takka on sitä parempi. Kiertoilmatakoissa varaavaa massaa ei ole, joten siksi ne ovat usein kevyempiä ja eivät välttämättä vaadi lattiarakenteiltakaan vahvennoksia, kuten varaavat takat. Muistathan, että lattiarakenteisiin liittyvät asiat tulee kuitenkin aina varmistaa rakennesuunnittelijalta. Useisiin kiertoilmatakkoihin voidaan lisätä varaavia lisäosia, jolloin kiertoilmatakan lämmöntuotanto tehostuu entisestään. Kiertoilmatakalla siis lisälämpöä ja sen tuottoa on helpompi hallita, kuin varaavalla takalla, jossa poltettavan puun määrä on yleensä huomattavasti isompi. Nykyaikaisissa kiertoilmatakoissa on myös uuden polttotekniikan lisäksi ilmansäätö, jolla palamisprosessia on helppo säätää.

Jaani on Tulikiven valmistama varaava takka, jonka runko valmistetaan 80% kierrätysmateriaalista.

Valitse takka käyttötarpeen mukaan

Tärkein kriteeri takan valinnassa on ehdottomasti käyttötarve. Varaava takka ei ole huonompi tai parempi kuin kiertoilmatakka, sillä jokaisen takan paremmuus mitataan aina jokaisen kohteen käyttötarpeen mukaan. Vaikka naapurisi vannoisi varaavan takan nimeen, se ei tarkoita, että varaava takka on sinun kotiisi paras vaihtoehto. Käyttötarpeeseen vaikuttavat kodin päälämmitysmuoto, mitä ominaisuuksia takalta kaivataan ja kuinka usein takkaa halutaan käyttää.

Kiertoilmatakka on pääsääntöisesti erinomainen valinta nykyaikaisiin, energiatehokkaisiin koteihin joissa päälämmitysmuotona on esimerkiksi maalämpö tai kaukolämpö. Tällöin kiertoilmatakan nopea lämmönluovutus mahdollistaa tehokkaan lämmittämisen juuri silloin, kuin kaipaat kotiisi lisälämpöä. Varaava takka on erinomainen valinta esimerkiksi sähkölämmityksen tueksi. Jotta saat varaavasta takasta parhaan hyödyn irti, sitä tulee lämmittää tasaisesti, kylminä aikoina käytännössä joka päivä. Takan sijainti ja lämmitettävän alueen koko tulee ottaa huomioon takkaa valitessa. Oli tulisija mikä tahansa, se kannattaa sijoittaa mahdollisimman keskeiselle paikalle kodissa. Jos valitset kotiisi liian kookkaan varaavan takan, tila voi lämmetä helposti liian tukalaksi, jolloin takkaa ei varmasti tule käytettyä riittävän usein. Kiertoilmatakkaa voit lämmittää pienemmällä puumäärällä kauemmin, mutta lämmöntuotanto käytännössä loppuu siinä vaiheessa, kun hiillos on tulipesässä sammunut. On tärkeä kuitenkin muistaa, että lämpöenergiaa varautuu aina talon rakenteisiin, kuten seiniin ja huonekaluihin.

Valmistulen Ulla 1 on näyttävä, nykyaikainen kiertoilmatakka, joka painaa enemmän, kuin valikoimamme pienikokoisin varaava takka.

Millainen takka mökille?

Mökeillä ja loma-asunnoissa on tärkeä huomioida kuinka usein ja millaisia ajanjaksoja mökillä oleskellaan ja onko mökissä tai huvilassa jokin toinen lämmitysmuoto. Monet loma-asunnot ovat talven niin sanotusti kylmillään ja kylmä rakennus vaatii aikaa lämmetäkseen kunnolla, jonka jälkeen lämpöä alkaa kertymään huonetilaan. Kiertoilmatakan tehokas lämmönluovutus on erinomainen etu, mikäli loma-asunnossa käydään esimerkiksi vain viikonloppuisin. Lämpöä tulee tehokkaasti heti sytytyksen alusta alkaen, kun taas varaava takka alkaa luovuttamaan lämpöä vasta muutaman tunnin kuluttua. Varaava takka on siis parempi vaihtoehto, mikäli mökillä vietetään pidempiä ajanjaksoja tai jos takka tulee olemaan ainoa lämmitysmuoto.

Valmistuli-takka
Valmistulen Luna-piipputakan lämmössä on mukava viettää tunnelmallisia hetkiä. Pienet suojaetäisyydet mahdollistavat Lunan sijoittamisen vain 10mm päähän takan takana olevasta seinästä.

Varaavan takan ja kiertoilmatakan tärkeimmät erot:

  • Toiminta: Kiertoilmatakka luovuttaa tehokkaasti lämpöä koko paloprosessin ajan, vetäen viileää huoneilmaa rakenteisiinsa, ja puhaltaen sen lämpimänä takaisin huoneeseen. Varaava takka sitoo lämmön massaansa, ja luovuttaa sitä pitempään, mutta lämpöä joutuu odottamaan jonkin aikaa.
  • Paino: Varaava takka sitoo lämmön massaansa, joten ne ovat usein painavempia ja vaativat lattiarakenteilta vahvistuksen. Muista että painava takka ei tarkoita, että takka olisi tehokas!
  • Koko: Varaavat takat ovat usein kiertoilmatakkoja kookkaampia
  • Poltettavan puun määrä: Varaavassa takassa poltetaan useimmiten enemmän puuta kuin kiertoilmatakassa
  • Polttamiskerrat: Kiertoilmatakassa voit polttaa päivän aikana useamman kerran, varaavassa takassa voit polttaa vain korkeintaan kerran päivässä

Tärkeimpänä muistutamme Sinua käyttämään apuna tulisija-ammattilaisia, jotta saat kotiisi varmasti Sinua parhaiten palvelevan, nykyaikaisen tulisijan.

Lue lisää

Kuukauden takka: Valo

Valmistulen Valo-takka on kulmaluukullinen varaava takka. Valon selkeä ja ajaton ulkonäkö yhdistettynä näyttävään kulmaluukkuun tekee siitä upean vaihtoehdon oman kodin uudeksi tulisijaksi.

Nordpeisin huikea synttärikampanja

Yhteistyökumppanimme Nordpeisin juhlavuoden kunniaksi saat nyt valikoidut tuotteet -40% alennuksella! Kampanja voimassa 23.2.2024 saakka, joten toimi nopeasti. Kysy lisää: myynti@valmistuli.fi tai puh

Valmistuli mukana Rakenna & Remontoi-messuilla 26-28.1.

Perinteiset Rakenna & Remontoi-messut Myyrmäki-hallissa tulevat taas. Messut kokoavat yhteen Suomen eturivin yritykset rakentamisen sekä remontoinnin saralta. Messut järjestetään Vantaan Myyrmäki-hallissa 26-28.1.2024.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *