Picture of Valmistuli Oy

Valmistuli Oy

Valmistuli on suomalainen tulisija-toimittaja, joka mahdollistaa takan ja piipun asennuksen Sinulle jopa kahdessa tunnissa.

Valikoimastamme löydät suosituimmat ja laadukkaimmat tulisijat sekä savuhormit.

Toimitamme takat ja piiput uudisrakennuksiin ja asuttuihin koteihin.

Sisustussuunnittelijan vinkit takkavalintaan

Facebook
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Takka on yksi kodin merkittävimmistä yksittäisistä hankinnoista, joten sen valintaan kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Parhaimmillaan takka on kodin sisustuksen näyttävä keskipiste, tehokas lämmöntuoja ja kodille lisäarvoa tuova elementti jonka luomasta tunnelmasta nauttii jokainen. Mitkä asiat kannattaa ottaa huomioon, kun lähdetään kartoittamaan tulisijaa kotiin? Sisustussuunnittelija Sari Helin kertoo omat vinkkinsä tulisijan hankintaa miettiville.

Takan käyttötarkoitus

Tärkeimpänä Sari nostaa takan käyttötarkoituksen.

-Takan valinnassa kannattaa lähteä liikkeelle siitä, millaiseen käyttötarkoitukseen takka tulee. Onko ajatuksena, että takka toimii yhtenä lämmönlähteenä vai tuleeko takka lähinnä tunnelmanluojaksi? Takassa kannattaa ottaa myös huomioon ruoan valmistamisen mahdollisuus, mikäli taloudessa on innokkaita kokkeja, Sari kertoo.

-Takan valintaan vaikuttavat myös rakenteelliset asiat, kuten asennuspaikan kantavuus, takan hormiliitäntä ja mistä takka saa tarvitsemansa tuloilman. Huomioitavaa on myös, että tulisija ja savuhormi vaativat aina rakennusluvan. Uudiskohteissa pelkkä takkavaraus lupakuvissa ei ole riittävä, sillä valitun tulisijan ja hormin mallit tulee ilmoittaa rakennusluvassa, muistuttaa pitkään rakentajien kanssa työskennellyt Sari.

”Takka kannattaa nostaa tilan katseenvangitsijaksi erottuvalla, sisustukseen sopivalla laatalla tai värisävyllä.

Sisustussuunnittelija Sari Helin

Takan sijoituspaikka

-Seuraavaksi kannattaa ottaa huomioon tila, johon takka on tulossa. Huomioi tilan huonekorkeus ja tuleeko takka nurkkaan, seinän viereen vai tilanjakajaksi kahden tilan välille. Takan läheisyydessä olevat kulkuväylät sekä takan suojaetäisyydet on tärkeä ottaa huomioon hyvissä ajoin,” Sari kertoo.

Myös tulen näkyvyys on olennainen osa takan ulkomuotoa. Mitä enemmän lasipintaa, sen paremmin liekit näkyvät. Paras näkyvyys saadaan, jos lasipintaa on vielä usealla sivulla.

-Takan tulinäkymä on tärkeässä roolissa ja kannattaakin miettiä, miltä suunnalta ja korkeudelta takkaa katsellaan. Jos mahdollista, tulinäkymä kannattaa maksimoida jopa kolmeen suuntaan olevalla lasiluukulla,” Sari muistuttaa.

Takan ulkonäkö

-Valmistulen valikoimasta voit valita takkaasi erilaisia laattapintoja, vuolukiveä, hiertopintaa tai sileää, omalla värisävyllä maalattua pintaa. Takka kannattaa nostaa tilan katseenvangitsijaksi erottuvalla, mutta sisustukseen sopivalla laatalla tai värisävyllä. Takan sävyä on hyvä toistaa myös muussa kodin sisustuksessa. Klassisen valkoisen takan saa erottumaan edukseen valitsemalla kontrastia takan taakse jäävään seinään. Pienikin sävyero kehystää takan kauniisti. Puhtaanapidon kannalta laatta tai maalattu pinta on helppoja. Hormi on usein samaa sävyä takan tai takkaluukun kanssa, jolloin kokonaisuus on yhtenäinen. Musta väri on ollut pitkään suosiossa,” Sari toteaa.

Ronda on näyttävä, pyöreä takka, jonka kaarevasta takkaluukusta tuli näkyy hienosti isossakin tilassa.

Sisustussuunnittelijan takkavalinta

Sarin omassa kodissa on Valmistulen toimittama tulisija-kokonaisuus.

-Omaan kotiimme hankimme takan, jota voimme hyödyntää osittain myös lämmönlähteenä. Nordpeis Ronda on 200 cm korkea kiertoilmatakka, joka alkaa luovuttamaan lämpöä heti sytyttäessä. Takkaan hankimme lisävarusteena Powerstone-lämpömakasiinin, joka varaa tehokkaasti lämpöä ja luovuttaa sitä tasaisesti. Kotimme huonekorkeus on 290 cm, joten 200 cm korkea takka tuntui sopivalta valinnalta. Takan sijoitimme keskeiselle paikalle olohuoneen ja ruokailutilan tuntumaan, jotta lämpö jakautuisi tasaisesti isoon oleskelutilaan. Rondan tulipesä on hieman korkeammalla, joten tuli näkyy hyvin niin ruokapöydän ääreen kuin sohvallekin. Koska kuljemme takan ohi monta kertaa päivässä, valintamme oli pyöreä takka, jotta kulku olisi sujuvaa,” Sari kertoo.

-Omassa kodissamme musta takka on myös ryhdittämässä sisustusta, joten värivalinta oli helppo. Takan sileä maalattava pinta on todella helppo ja monipuolinen, sillä takka on maalattavissa uudestaan, jos mieli muuttuu ajan saatossa.”

Sarin vinkit takan hankintaan

  1. Takan käyttötarkoitus on tärkein asia, josta kannattaa lähteä pohtimaan vaihtoehtoja.
  2. Mieti, minne takka sijoitetaan kodissa. Ota huomioon esimerkiksi kulkuväylät, lämmön jakautuminen ja tulinäkyvyys.
  3. Herkuttele erilaisilla väri- ja pintavaihtoehdoilla. Useimmat takkamallit on mahdollista personoida asiakkaan toiveiden mukaan. Ja valmiita, hillittyjä tai näyttäviä vaihtoehtoja löytyy paljon!
  4. Valitse takka, joka on yhtenäinen kodin muun sisustuksen kanssa. Jos haluat näyttävän takan, ole rohkea. Maalattava pinta on nopea päivittää uudelleen, mikäli takan väri alkaa kyllästyttämään.
  5. Lopuksi muista huomioida rakenteelliset vaatimukset, kuten esimerkiksi suojaetäisyydet palavaan materiaaliin.

Näillä vinkeillä on helppo lähteä kartoittamaan sopivinta vaihtoehtoa, joka täyttää lämmitys- sekä ulkonäkötarpeesi. Muistathan, että Valmistulen asiantuntijat auttavat Sinua takkavalinnassasi heti alkumetreiltä saakka. Mitä varhaisemmassa vaiheessa rakennusprosessia otat tulisija-asiat huomioon, sitä enemmän Sinulla on vaihtoehtoja. Asutuissa kohteissa Valmistulen asiantuntijat osaavat kartoittaa sopivat vaihtoehdot juuri Sinun tarpeisiisi.

Olemme luoneet Sinulle valmiiksi malliston, josta löydät suosituimmat takkamallimme helposti. Tutustu Valmistulen suosikkeihin ylläolevasta linkistä.

Lue lisää

Organisaatiomuutoksia Valmistuli Oy:ssa

Ilkka Sivula on nimetty Valmistuli Oy:n toimitusjohtajaksi 1.7.2024 alkaen. Sivula on toiminut aiemmin Valmistuli Oy:n hallituksen puheenjohtajana. Kauppatieteiden maisterin koulutuksen omaava Sivula

Kuukauden takka: Hilpu

Hilpu on Tulikiven valmistama, kotimainen kamiina. Hilpu on siro, mutta näyttävä kamiina, joka tuo tilaan lämpöä tehokkaasti ja nopeasti, heti sytytyksen alusta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *