Valmistulen kuukauden takka: Rosamo-takkaleivinuuni
Rosamo takkaleivinuuni on monipuolinen tulisija, jossa valmistat herkut aina perinteisistä karjalanpiirakoista laatikkoruokiin ja leivonnaisiin. Takkaleivinuuni lämpenee takan lämmityksen yhteydessä eikä leivinuunissa tarvitse polttaa erikseen puuta. Näin vältyt ärsyttävältä hiilien siivoamiselta. Leivinuuni saavuttaa normaalilla poltolla jopa 400 asteen lämpötilat, mikä mahdollistaa monipuolisen ruoanlaiton.
Rosamo on yksi Tulikiven uudesta keraamisten takkojen Kermansavi-mallistosta, joka julkaistiin tammikuussa 2022. Heinävedellä valmistettavat Kermansavi-tulisijat vastaavat nykyajan kysyntään niin ulkonäöllisesti kuin myös ekologisesti. Rosamon runkomateriaali on valmistettu 80% kierrätysmateriaalista. Suomalaisella osaamisella on luotu upea mallisto, jossa kiteytyy pohjoismaalainen ajaton muotoilu, kierrätysmateriaalin hyödyntäminen, pitkäikäisyys, energiatehokkuus ja puhdas palaminen.
Skandinaaviseen sisustukseen sopiva ulkonäkö
Rosamoon voit valita juuri Sinun kotisi tunnelmaan sopivan pintaverhoilun. Vaihtoehtoina ovat hierto-, osalaatta-, tai vaakalaattapinnoitus. Hiertopinnan värivaihtoehtoina on ajaton luonnonvalkoinen sekä trendikäs tumma grafiitin musta. Myös osalaatoitetussa takassa voit valita hiertopinnan näistä kahdesta väristä.
Laattapinta on edelleen yksi suosituimmista pintavaihtoehdoista. Rosamon laattapinnan värivaihtoehtoina on upea valikoima ajattomia ja trendikkäitä värejä kuten valkoinen marmorikuvio, matta musta tai tyylikäs harmaa. Vaakalaatoituksessa laatoituksen saumat menevät nimensä mukaan vaakasuuntaisesti.
Käytännöllistä on sijoittaa takkaleivinuuni keittiön läheisyyteen, jotta ruoanlaitto on mahdollisimman esteetöntä. Leivinuunin luukku voidaan sijoittaa aina kodin tarpeiden mukaan eteen, sivulle tai takan takapuolelle, jolloin tulisija sopii erinomaisesti tilanjakajaksi: voit ihastella takkatulta olohuoneen puolelta ja leivinuuni on suunnattuna vastakkaisesti käytännöllisesti keittiön suuntaan. Luukun väriksi voit valita mustan tai kromin, molemmat tyylikkäällä mattasävyllä.
Korkeusvaihtoehtoina on 180 tai 200cm. Korkeus määrittyy osittain teknisten asioiden, kuten hormilähdön mukaan. Paloilma Rosamolle voidaan tuoda perinteisesti huoneilmasta, tulisijan alle tuodun putken kautta tai korvausilmahormin kautta. Valmistuli suosittelee myös Rosamolle paloilman tuontia oman suljetun kanavan kautta, eli takan alle sijoitetun putken tai korvausilmahormin kautta. Näin voit käyttää tulisijaa huoletta ilman vaikutusta kodin muuhun ilmastointiin. Myös paloprosessi on puhtaampi sekä energiatehokkaampi, kun tulisija saa riittävästi ilmaa oman kanavan kautta.
Rosamo on Tulikiven uutuus vuodelle 2022. Rosamo saapuu pian Valmistulen Showroomille, Vantaalle! Tervetuloa vierailemaan esittelytilassamme, Kalustetiellä Talotalolla.
Herkullisimman laskiaispullat valmistuvat leivinuunissa
Mikäli leivot laskiaispullat itse leivinuunissa, tulisijan lämmitys kannattaa aloittaa aamusta, jotta mehevät pullat ehtivät jäähtymään ennen täytteiden lisäämistä. Tässäpä Valmistulen myyntipäällikön, Piian takuuvarma ohje jolla valmistat pehmeät ja mehevät pullat koko perheelle.
Valmistulen laskiaspullat
Taikina:
- 200 g voita
- 5 dl täysmaitoa
- 50 g tuorehiivaa
- 1,5 dl sokeria
- 2 rkl vaniljasokeria
- 2 rkl kardemummaa
- 1 tl suolaa
- (1 tl kanelia)
- n 13-15 dl jauhoja
Voiteluun:
- 1-2 kananmunaa
Täyte:
- 5 dl kuohukermaa
- 2 rkl vaniljasokeria
- 1 tl sitruunamehua
- Hilloa (valitse makusi mukaan mansikka- tai vadelmahilloa)
Pinnalle:
- Raesokeria
- Tomusokeria
Ohje:
Sulata voi. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murenna sekaan hiiva. Sekoita tasaisesti kunnes hiiva on liuennut nesteeseen. Sekoita joukkoon sokerit, kardemumma (kaneli halutessasi) ja suola. Lisää taikinaan noin puolet jauhoista desi kerrallaan sekoittaen vatkaimella. Vaihda vatkain käsivoimaan ja vaivaa taikinaa samalla kun lisäät loput jauhoista. Kun olet lisännyt noin 10 dl jauhoista, sekoita taikinaan voisula. Muista jättää jonkin verran jauhoista myös taikinan alustamiseen.
Taikina on valmista, kun se irtoaa kulhon reunoista ja kädestä helposti. Lopullinen jauhomäärä riippuu hyvin paljon aina vaivaamisesta sekä jauholaadusta. Peitä valmis taikina liinalla ja kohota lämpimässä vajaan tunnin verran tai kunnes taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi. Mikroaaltouunissa tai kuumassa vesialtaassa kohottaminen onnistuu helposti.
Jaa taikina kahteen osaan ja käsittele aina puolikas kerrallaan. Leivo taikinasta tanko josta on helppo leikata samankokoisia paloja. Pyöritä paloista pullia ja nosta pullat pellille leivinpaperin päälle. Anna pullien kohota vielä pellillä liinan alla noin 30 minuuttia. Voitele pullat munalla ja ripottele päälle hieman raesokeria. Paista pullat 200 asteessa noin 10 – 15 minuuttia. Paistoaika riippuu pullien koosta. Seuraa paistumista, jotta pullat eivät pala.
Anna valmiiden pullien jäähtyä liinan alla. Vatkaa kerma paistamisen aikana valmiiksi ja laita jääkaappiin maustumaan. Halkaise jäähtyneet pullat ja nosta pullan hattu sivuun. Levitä pullan keskelle hilloa. Voit levittää kermavaahtoa suoraan lusikalla tai pursottamalla, jolloin pullista tulee näyttävempiä. Nosta hattu takaisin päälle kevyesti ja levitä siivilän kautta pinnalle vielä tomusokeria.
Ota lasi maitoa tai kahvia ja nauti laskiaispullat hyvässä seurassa! Muistathan olla varovainen pulkkamäessä!