Nykyaikana kotitaloudet ovat entistä kiinnostuneempia löytämään ratkaisuja, jotka säästävät sekä rahaa että ympäristöä. Takka ja maalämpöjärjestelmä ovat kaksi suomalaisten suosimaa omakotitalojen lämmitysratkaisua. Erityisesti niiden yhteiskäyttö tarjoaa merkittäviä etuja. Oletko koskaan miettinyt, miten nämä kaksi lämmitysmuotoa täydentävät toisiaan?
Maalämpö on kestävän kehityksen mukainen lämmitysmuoto, joka hyödyntää maaperään varastoitunutta lämpöenergiaa. Maalämpöjärjestelmä koostuu maahan asennetuista putkistoista ja lämpöpumpusta, joka nostaa maasta kerätyn lämmön kiinteistön lämmitys- ja käyttövesijärjestelmään. Maalämpö tarjoaa vakaan ja edullisen lämmönlähteen vuoden ympäri, ja sen energiankulutus on vähäistä verrattuna erityisesti perinteisiin sähkö- tai öljylämmityksiin.
Varaava takka vai kiertoilmatakka?
Varaava takka on yksi perinteisistä suomalaisten kotien lämmittäjistä. Varaavan takan lämmitysteho perustuu lämmön varaukseen ja pitkäkestoiseen luovutukseen. Varaavat takat varastoivat lämmityksen yhteydessä tehokkaasti lämpöä massaansa ja luovuttavat lämpöä hiljalleen ympäröivään tilaan. Parhaan lämmityshyödyn saamiseksi varaavaa takkaa tulisi lämmittää säännöllisesti, vähintään joka toinen päivä, tai niin, ettei takka pääse täysin kylmenemään jolloin energiatehokkuus laskee merkittävästi. Optimaalista olisi lämmittää takkaa vähintään joka toinen päivä, kylmemmillä kausilla joka päivä. Varaavat takat ovat usein painavia ja ne vaativat perustuksilta lisävahvistuksia.
Etuna varaavassa takassa on tasaisen ja pitkäkestoisen lämmöntuotannon lisäksi hyvät ruoanlaittomahdollisuudet, vaikka varaavassa takassa ei olisi erillistä leivinuunia tai haudutusuunia. Useimpiin malleihin on saatavilla erilaisia lisäosia, joilla ruoanlaitto esimerkiksi sähkökatkoksen aikana on helppoa. Varaavassa takassa voidaan hauduttaa, kypsentää tai paistaa monenlaisia ateriakokonaisuuksia. Kokkaus onnistuu erinomaisesti jälkilämmöllä ja hiilloksen aikana.
Kiertoilmatakka on nykyaikainen tulisija joka nimensä mukaisesti kierrättää huoneilmaa. Kiertoilmatakka vetää sisäänsä viileää huoneilmaa ja puhaltaa sen lämpimänä takaisin. Kiertoilmatakka on tehokas lämmöntuoja ja puumäärällä ja ilmansäädöllä on itse helppo säädellä lämmöntuotantoa. Kiertoilmatakka on erityisen hyvä valinta nykyaikaisiin, tiiviisiin taloihin, joissa on jo toinen peruslämmönlähde. Kiertoilmatakka tuo nopeasti lämpöä mutta niissä ei ole varaavaa massaa, johon lämpö varautuisi, joten lämmöntuotanto käytännössä lakkaa, kun tuli sammuu. On kuitenkin huomoitava, että kiertoilmatakan tuottama lämpö on kodissa, siinä missä varaava takka tuottaa lämpöä muutaman tunnin kuluttua lämmityksen aloituksesta.
Mikä takka on paras maalämmön kanssa?
Takka on erinomainen lisä täydentämään maalämpöjärjestelmää, sillä takka on ainut lämmitysmuoto, mikä ei tarvitse lainkaan sähköä. Niin varaava takka kuin kiertoilmatakka sopii erinomaisesti täydentämään maalämmöllä lämmitettävää kotia. Takan valinnassa kannattaa pohtia erityisesti omia käyttötarpeita- ja tapoja, sekä miten eri takkamallit sopivat omiin käytäntöihin.
Tiedämme, että varaavaa takkaa kannattaa lämmittää tasaisesti, jotta siitä saadaan paras lämpöhyöty. Varaavan takan tasainen käyttö ja tasainen lämmöntuotanto mahdollistavat, että päälämmönlähde on mahdollista säätää muutaman asteen pienemmälle tavoitellusta lämpötilasta. Koska maalämpö reagoi hitaasti lämpötilan muutoksiin, on otettava kuitenkin huomioon takan ja vesikiertoisen lattialämmityksen yhteistoiminta. Varaavalla takalla voidaan tehdä huomattava säästö lämmityskustannuksiin erityisesti kylmien säiden aikana. Plussaa on myös erinomaiset ruoanlaittomahdollisuudet esimerkiksi sähkökatkojen aikana.
Kiertoilmatakka taas tuo kotiin lämpöä heti sytytyksen alusta alkaen, ja lämmöntuotantoa voidaan säätää helposti itse takan ilmansäädöllä sekä yksinkertaisesti lopettamalla puiden lisääminen. Varaavaan takkaan verrattuna kiertoilmatakka tuo lämmön heti kotiisi, joten sillä voidaan paikata lämmöntuotantoa erityisesti kylmemmillä ilmoilla, tai ulkolämpötilojen nopeiden muutosten yhteydessä. Kiertoilmatakkaa voidaan lämmittää tarvittaessa vaikka useamman kerran päivässä. Jos haluat nauttia takkatulesta erityisesti myös fiilistellen, kannattaa maalämpöjärjestelmän tueksi hankkia kiertoilmatakka.
Takan ja maalämmön yhteiskäytön edut
Yhdistämällä takan ja maalämmön saadaan aikaan tehokas, kustannuksia säästävä ja ympäristöystävällinen lämmitysjärjestelmä. Maalämpö hoitaa kodin peruslämmityksen tasaisesti ympäri vuoden, ja takka tuottaa lisälämpöä tarpeen mukaan. Takan käyttäminen ja sen tuottama lämpöhyöty myös vähentää maalämpöpumpun kuormitusta ja pidentää sen käyttöikää. Kun yhdistät takan maalämpöjärjestelmään, voit nauttia miellyttävästä lämmityksestä ilman suuria energiakustannuksia. Takka ei ainoastaan lämmitä tilaa nopeasti, vaan se myös lisää kodin arvoa ja luo ainutlaatuista tunnelmaa.
Takan ja maalämmön edut lyhyesti:
- Energiatehokkuus: Takan käyttäminen vähentää maalämmön kulutusta, mikä pienentää sähkölaskua ja tekee lämmityksestä entistä ekologisempaa.
- Monipuolisuus: Takka tarjoaa poikkeustilanteissa merkittävän varalämmönlähteen, jos ilmenee esimerkiksi sähkökatkos tai maalämpöpumppu vioittuu.
- Kustannussäästöt: Maalämpö ja takka yhdessä pienentävät energiakustannuksia, vaikka alkuinvestoinnit voivat olla suurehkot.
- Tunnelma ja viihtyvyys: Takka tuo kotiin lämpimän ja kodikkaan ilmapiirin, jota pelkkä tekninen lämmitysjärjestelmä ei voi mitenkään tarjota.
Takan ja maalämmön yhdistäminen tarjoaa suomalaisille mahdollisuuden yhdistää perinteitä ja modernia teknologiaa energiatehokkaalla tavalla. Molempien lämmönlähteiden käyttö täydentää toisiaan, ja yhdessä ne tarjoavat mukavuutta, kustannustehokkuutta ja ympäristöystävällisyyttä. Kun mietit uuden kodin lämmitysratkaisua tai haluat päivittää vanhaa järjestelmääsi, kannattaa pohtia näiden kahden lämmitysmuodon yhteiskäyttöä.